Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2012

Η αξία της διατροφής στην πρόληψη του καρκίνου



ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ 2011-2015



Νικολαΐδου Άννα
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος,
ΜSc ΚΥ Ναυπάκτου



Όλες οι έρευνες των τελευταίων ετών επιβεβαιώνουν ότι η διατροφή παίζει ρόλο-κλειδί στην εμφάνιση του καρκίνου, αλλά και στην πρόληψη του.
Είναι πλέον επιστημονικά εξακριβωμένο ότι μετά το κάπνισμα, η κακή διατροφή είναι πιθανότατα ο πιο καθοριστικός προδιαθεσικός παράγοντας ανάπτυξης διαφόρων μορφών καρκίνου.
Σύμφωνα με υπολογισμούς του Διεθνούς Ινστιτούτου κατά του Καρκίνου (NCI), 1 στους 3 θανάτους που προκαλούνται από καρκίνο είναι άμεσα συσχετιζόμενοι με τη διατροφή। Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το 1/3 των καρκίνων μπορεί να προληφθεί και μάλιστα χωρίς δραστικά μέτρα, απλά υιοθετώντας υγιεινές διατροφικές συνήθειες, στα πλαίσια της Μεσογειακής διατροφής.
Για το λόγο αυτό, σοβαρή σημασία θα πρέπει να δοθεί στην υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών με στόχο την πρόληψη της νόσου.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ
Κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών / ημέρα
Κατανάλωση δημητριακών και οσπρίων σε καθημερινή βάση
Περιορισμός κατανάλωσης αλκοόλ σε 2 ποτά / ημέρα, προτιμήστε το Κόκκινο κρασί
Κατανάλωση κόκκινου κρέατος 1 φορά / εβδομάδα
Αλάτι 6 γρ. / ημέρα
Λίπη και έλαια 30% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης, προτιμήστε το ελαιόλαδο
Αποθήκευση τροφίμων με επιμέλεια
Διατήρηση φυσιολογικού ΣΒ
Αύξηση ΦΔ

Δεν υπάρχουν σχόλια: