Τρίτη, 19 Ιουνίου 2007

Μεσογειακή Δίαιτα


Η μεσογειακή διατροφή είναι ένα μοντέρνο είδος διατροφής που εμπνέεται από τα παραδοσιακά διαιτητικά έθιμα μερικών από τις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου, ιδιαίτερα την Ελλάδα και την νότια Ιταλία.

Κοινό της διατροφής αυτών των περιοχών είναι η μεγάλη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, ψωμιού, σίτου και άλλων δημητριακών, ελαιόλαδου, ψαριών, και κόκκινου κρασιού. Η διατροφή αναφέρεται συχνά δεδομένου ότι είναι ευεργετική για τον οργανισμό, αφού είναι χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά και υψηλή σε φυτικές ίνες.

Αν και κοινοποιήθηκε αρχικά το 1945 από τον αμερικάνο γιατρό Ancel Keys που τοποθετήθηκε στο Salerno, της Ιταλίας, η μεσογειακή διατροφή απέτυχε να κερδίσει τη διαδεδομένη αναγνώριση μέχρι τη δεκαετία του '90. Είναι βασισμένο σε αυτό που από άποψη της επικρατούσας διατροφής θεωρείται παράδοξο: ότι αν και οι άνθρωποι που ζουν στις μεσογειακές χώρες τείνουν να καταναλώσουν σχετικά υψηλές ποσότητες του λίπους, έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακής πάθησης απ' ό,τι στις χώρες όπως τις Ηνωμένες Πολιτείες, που η κατανάλωση λίπους βρίσκεται στα ίδια επίπεδα.

Μια από τις κύριες εξηγήσεις είναι πιθανά το μεγάλο ποσό ελαιολάδου που χρησιμοποιείται στη μεσογειακή διατροφή. Αντίθετα από την υψηλή ποσότητα των ζωικών λιπών χαρακτηριστικών στην αμερικανική διατροφή, το ελαιόλαδο χαμηλώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Επιπλέον, η κατανάλωση κόκκινου κρασιού θεωρείται πιθανός παράγοντας, δεδομένου ότι περιέχει φλαβινοειδή με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Οι διαιτητικοί παράγοντες μπορούν να είναι μόνο μέρος του λόγου για τα οφέλη υγείας που απολαμβάνονται από αυτούς τους πολιτισμούς. Η γενετική, ο τρόπος ζωής, και το περιβάλλον μπορούν επίσης να περιληφθούν.

Μερικές ερωτήσεις έχουν τεθεί ώστε εάν η διατροφή παρέχει τα επαρκή ποσά όλων των θρεπτικών ουσιών, ιδιαίτερα ασβέστιο και σίδηρος. Εν τούτοις, τα πράσινα λαχανικά, είναι μια καλή πηγή ασβεστίου και σιδήρου, καθώς και το κατσικίσιο τυρί μια καλή πηγή ασβεστίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: