Τρίτη, 4 Δεκεμβρίου 2007

ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ

Ως εμμηνόπαυση ορίζεται η μεταβατική περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας που ξεκινά από την τελευταία έμμηνο ρύση της και μπορεί να διαρκέσει μέχρι και δέκα χρόνια. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής συμβαίνουν μερικές πολύ σημαντικές ενδοκρινολογικές αλλαγές στον οργανισμό της γυναίκας. Η βασικότερη όλων είναι η αδρανοποίηση των ωοθηκών και κατά συνέπεια η σταδιακή μείωση της λειτουργικότητας τους.
Οι ωοθήκες, δύο αδένες που βρίσκονται εκατέρωθεν της μήτρας, παράγουν οιστρογόνα από την εφηβεία μέχρι την εμμηνόπαυση. Τα οιστρογόνα παράγονται καθ’όλη τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου και προκαλούν, κάθε μήνα, την πάχυνση της εσωτερικής επιφάνειας της μήτρας, του ενδομητρίου. Καθώς πλησιάζει η εμμηνόπαυση, οι ωοθήκες παράγουν όλο και μικρότερη ποσότητα οιστρογόνων. Μια από τις πρώτες, περισσότερο συνηθισμένες, ενδείξεις ότι η εμμηνόπαυση είναι πιθανό να πλησιάζει, είναι μια αλλαγή στον έμμηνο κύκλο. Κάποια στιγμή, οι ωοθήκες σταματούν να παράγουν αρκετά οιστρογόνα για την πάχυνση του ενδομητρίου, με αποτέλεσμα να σταματάει ο έμμηνος κύκλος.
Μετά την εμμηνόπαυση, μικρή ποσότητα οιστρογόνων παράγεται και από άλλους αδένες, αλλά και από το λιπώδη ιστό του σώματος. Στις γυναίκες με περισσότερο βάρος από το φυσιολογικό, μπορεί να μην εμφανιστούν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, γιατί το πλεόνασμα του λίπους στον οργανισμό τους, τις επιτρέπει να παράγουν οιστρογόνα ακόμα και μετά την παύση της λειτουργίας των ωοθηκών.
Η τελευταία έμμηνος ρύση παρατηρείται κατά μέσο όρο στα 50 με 51 περίπου χρόνια και σηματοδοτεί το τέλος της αναπαραγωγικής ικανότητας μιας γυναίκας. Καθώς το προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες είναι τα 80 χρόνια, η εμμηνόπαυση αφορά το ένα τρίτο περίπου της ζωής μιας γυναίκας. Αμηνόρροια διάρκειας τουλάχιστον 12 μηνών, κλινικά αποτελεί την διάγνωση τη εμμηνόπαυσης. Οι τελευταίοι έμμηνοι κύκλοι οριοθετούν την κλιμακτήριο, η οποία είναι δυνατόν να διαρκέσει από δυο έως και οχτώ χρόνια. Η μετάβαση όμως στην μετεμμηνοπαυσιακή περίοδο δεν είναι πάντα ξεκάθαρη.
Η κλιμακτήριος διεξάγεται σε διάφορα στάδια, εκ των οποίων τα πρώτα έχουν ως χαρακτηριστικό την απορύθμιση της φυσιολογικής λειτουργίας των ωοθηκών, χωρίς αυτή η δυσλειτουργία να προκαλεί φανερές και έντονες αλλαγές στη συχνότητα και τη διάρκεια του κύκλου. Στα επόμενα στάδια της κλιμακτηρίου, η συχνότητα αλλά και η διάρκεια του κύκλου επιδέχονται σημαντικές αλλαγές, γεγονός που οφείλεται ως επί το πλείστον σε ορμονικές μεταβολές, οι οποίες συμβαίνουν σε βιοχημικό επίπεδο.

1 σχόλιο:

Alopix είπε...

Poly kalo to arthro sas Miss Nikolaidou!